Groblad Musteri i Bjursås
Det lokala musteriet
Minska äppelsvinnet, musta dina äpplen hos oss!
Från slutet av augusti till början av november tar vi emot dina äpplen i Bjursås mellan Falun och Rättvik för mustning. Äpplena pressas varsamt, pastöriseras och tappas på 3-liters bag-in- box. Pastöriseringen ger äppelmusten en hållbarhet på 1 år. Elle rom du hellre vill ha råmust går det lika bra.
Du som har sommarfrukt som snabbt blir mjölig hör av dig för tidsbokning snart så snart som möjligt. När frukten blivit mjölig kan vi inte längre musta den.
Har du mycket frukt över köper vi gärna in den för 4 kr kg, fina äpplen!
Pastöriserad must
Pouch-up Ståpåse (3 liter)
100 kr / st
Vi köper dina äpplen
Fina äpplen
4 kr/kg
Priser Mustning 2025
Råmust
Egen (väl rengjord) hink/dunk
25 kr / st
tom 5 liters dunk
20 kr/liter
Boka mustning
Ring, maila eller fyll i formuläret!
mail: odla@gorblad.se
tel: 0735-08 29 29
Inlämningsadress
Skovägen 22,
79021 Bjursås
FAQs
Vad är pastöriserad must?
Pastörisering är en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i musten och gör så att den inte jäser eller blir gammal. Vi hettar snabbt upp musten till minst 70 grader, därefter tappar vi upp den i vakumförsluten “bag in box” bag. På det sättet står sig musten i minst ett år från mustningen och öppnad förpackning minst en månad i kylskåp.
Vad är råmust?
Råmust är 100 % pressad ofiltrerad äppelmust. Den har inte fått den värmebehandling pastöriserad must får, och därför står den sig bara ett par dagar i kylskåp innan den kan börja bli dålig/jäsa. Men det går ju utmärkt att frysa in råmust i dunk och ta upp när man sen vill dricka.
Tillsätter ni något i musten?
Nej, detr är 100% pressade äpplen. Vissa äppelsorter är mycket söta. Musten av sådana äpplen kan upplevas som väldigt koncentrerad. Då kan man med fördel späda ut mustern med vatten, så får räcker den längre också.
Hur mycket äpplen behöver jag?
Minsta mängd för inlämning är 30 kg motsvarar ca 3 papperskassar. Har du inte så mycket egen frukt kan ni gå ihop och musta tillsammans. Musten blir ofta godare om man blandar olika sorters äpplen. Väg gärna äpplena innan inlämning. Räkna med att det blir ca 50-70 % must av dina äpplen.
Vilka äpplen kan man musta?
I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. Krispiga och saftiga äpplen ger den bästa musten. Skär i äpplet och se att kärnorna är bruna - då är äpplet moget. Ta bort ruttna och mögliga äpplen.
Vilka kan man inte musta?
Övermogna äpplen blir mjöliga.Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressduk och filter.Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.
Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.
Inlämning?
Inlämning sker efter överenskommen dag och plats!
Packa gärna äpplena i dubbla papperskassar eftersom kassarna lätt går sönder, hinkar eller korgar går också bra.
Packa ej mer än ca 10 kg per kasse. Undvik plastsäckar och flyttkartonger.
Märk dina kassar med namn och telefonnummer!
Inlämning av äpplen ska göras senast dagen innan mustning på anvisad plats.
Hämtning av färdig must sker antingen på samma dag som vi mustar (vi ringer när din must är klar).