Groblad Musteri i Bjursås

Mustkartong 2018.jpg

Det lokala musteriet i Bjursås, Falun

Minska äppelsvinnet, musta dina äpplen hos oss! Från slutet av augusti till början av november tar vi emot dina äpplen i Bjurås mellan Falun och Rättvik för mustning. Äpplena pressas varsamt, pastöriseras och tappas på 3-liters bag-in- box. Pastöriseringen ger äppelmusten en hållbarhet på 1 år.

Du som har sommarfrukt som snabbt blir mjölig hör av dig för tidsbokning snart så snart som möjligt. När frukten blivit mjölig kan vi inte längre musta den.

Har du mycket frukt över köper vi gärna in den för 4 kr kg, fina äpplen!


BOKA TID

Boka tid för mustning via mail: odla@groblad.se eller ring Linn 073-508 29 29, Lisa 070-455 47 06

Vårat musteri är mobilt men kommer för det mesta hålla till i Bjursås.

www.groblad.se


MINST 30 KG

Minsta mängd för inlämning är 30 kg motsvarar ca 3 papperskassar. Har du inte så mycket egen frukt kan ni gå ihop och musta tillsammans. Musten blir ofta godare om man blandar olika sorters äpplen. Väg gärna äpplena innan inlämning. Räkna med att det blir ca 50-70 % must av dina äpplen.


INLÄMNING

Packa gärna äpplena i dubbla papperskassar eftersom kassarna lätt går sönder, hinkar eller korgar går också bra. Packa ej mer än ca 10 kg per kasse. Undvik plastsäckar och flyttkartonger. Märk dina kassar med namn och telefonnummer! Inlämning av äpplen ska göras senast dagen innan mustning på anvisad plats. Hämtning av färdig must sker antingen på samma dag som vi mustar (vi ringer när din must är klar) eller på våra ordinarie öppettider i butiken.


PRESSRESTER

Det blir mycket pressrester från äpplen vid mustning och vi har inte möjlighet att ta reda på allt därför får alla som mustar med sig sina pressrester hem. Pressresterna är toppen att lägga i rabatter eller på komposten!!


VILKA ÄPPLEN KAN JAG MUSTA?

I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. Krispiga och saftiga äpplen ger den bästa musten. Skär i äpplet och se att kärnorna är bruna - då är äpplet moget. Ta bort ruttna och mögliga äpplen.


ATT UNDVIKA!

Övermogna äpplen blir mjöliga.Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressduk och filter.Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.


PRISER MUSTNING
(Cirka pris! Priset kan variera något beroende på förpackningarnas inköpspris och frakt)

Vid inlämning av egna äpplen


Råmust

egen (väl rengjord) hink/dunk                          20 kr/l
vi har tomma 5 liters dunkar som man kan köpa för 25 kr/st 


Pastöriserad must

bag-in-box 3 l                                                        100 kr

bag-in-box (endast påse) 3 l                              95 kr (för den som vill återanvända sina gamla bag-in-box kartonger)